• معرفي سوهان
  • روشهاي ايجاد آج سوهان
  • انواع آج سوهان
  • شماره سوهان
  • اندازه سوهان
  • انواع فرم سوهان
  • عمليات سوهان كاري
  • نكات حفاظتي در سوهان كاري
  • نكات ايمني در سوهان كاري
  • شابرزدن
  • نکته مهم : برای بهره گیری از متن کامل پژوهش یا مقاله می توانید فایل ارجینال آن را از پایین صفحه دانلود کنید. سایت ما حاوی تعداد بسیار زیادی مقاله و پژوهش دانشگاهی در رشته های مختلف می باشد که می توانید آن ها را به رایگان دانلود کنید

سوهان كاري:

سوهان كاري يكي از روش هاي برداه برداري از سطوح زاويه دار و موج دار و يا منحني مي باشد كه اين اقدام را مي توان بوسيله دست و يا ماشين انجام داد .با اقدام سوهان كاري ماده خام فلزي را به فرم دلخواه تبديل مي كنند .

معرفي سوهان :

وسيله‌اي كه در سوهان كاري بهره گیری مي گردد را سوهان گويند . سوهان قطعه‌اي می باشد از جنس فولاد ابزار سازي غير آلياژي و يا فولاد ابزار سازي كرم دار. كه پس از ايجاد دندانه هايي روي آن ، قسمت بدنه را سخت مي كنند ولي دنباله آن را براي جلوگيري از شكستن ، نرم مي سازند.

دندانه هاي سوهان مشابه گوه هاي كوچكي مي باشند كه در كنار و پشت سر هم قرار گرفته اند . به اين دندانه ها آج سوهان گويند .

آج سوهان را مطابق شكل روبرو در دو امتداد مختلف مي سازند كه يكي از آنها را آج رويي و ديگري را آج زيرين مي نامند . زاويه انحراف آج رويي نسبت به محور سوهان 71 درجه و آج زيرين 54 درجه انتخاب مي گردد .بدين صورت دندانه هاي سوهان پشت سر هم قرار نمي گيرند و اين اقدام از ايجاد شيار روي سطح قطعه كار جلوگيري مي كند .

وقتي سوهان با فشار روي سطح قطعه كار كشيده مي گردد ، دندانه هاي آن براده هاي كوچكي را از سطح قطعه كار جدا ميكنند و در فضاي خالي دندانه ها جمع مي كنند و در انتهاي سطح به خارج هدايت مي سازند .

روشهاي ايجاد آج سوهان

آج سوهان را با دو روش فرزكاري وضرب زني روي سطح سوهان ايجاد مي كنند . شكل زير بيانگر دو روش ذكر شده می باشد .

شما می توانید مطالب مشابه این مطلب را با جستجو در همین سایت بخوانید                     

انواع آج سوهان

سوهان ها را ر انواع يك آجه و دو آجه مي سازند .

  • سوهان يك آجه

اين سوهان را به روش فرزكاري توليد مي كنند و مورد بهره گیری آن براي براده برداري مواد نرم ، آلومينيوم ، روي، قلع ، مس ، سرب و مواد مصنوعي مي باشد .

  • سوهان دو آجه :

اين دو سوهان را به دو روش توليد مي نمايند.

الف) سوهان دو آجه كه به روش فرزكاري توليد مي گردد.

و مورد بهره گیری آن براي برداده برداري با حجم بيشتر از فلزات سخت می باشد .

ب) سوهان دو آجه كه به روش ضرب زني توليد مي گردد و مورد بهره گیری آن براي براده برداري با حجم كمتر از مواد سخت (‌فولاد و چدن ) مي باشد .

3- سوهان چوب ساي

اين سوهان به روش ضرب زني توليد مي گردد و همچنان كه از نامش پيداست براي برداه برداري از چوب و شاخ مورد بهره گیری قرار مي گيرد .

شماره سوهان :

تعداد آج در يك سانتي متر از طول سوهان مصرف ظرافت سوهان می باشد و آنها را بر حسب ظريف يا خشن بودن سوهان ها استاندارد كرده اند .

شماره مشخصه ظريف يا خشن بودن سوهان ها با شماره هاي از 0 تا 4 مشخص مي‌شوند .

1- خشن       2- متوسط      3- ظريف      4- خيلي ظريف       5- خيلي خشن

اندازه سوهان ها

اندازه سوهان ها عبارت می باشد از اندازه سر سوهان تا شروع دنباله آن .

سوهان ها را با طولهاي 375.315.250.200.160.125.100.80 و 450 ميلي متر توليد مي كنند.

انواع فرم سوهان

سوهان هاي دستي را برحسب مورد بهره گیری و فرم محل سوهان كاري با مقاطع مختلف توليد مي كنند كه مي توان فرم هاي سوهان تخت ، سوهان چهارگوش ، سوهان سه گوش ، سوهان گرد ، سوهان نيمگرد و سوهان كاردي را نام برد .

  عمليات سوهان كاري

براي شروع و انجام كارهاي سوهان كاري به ترتيب اعمال زير را انجام مي دهيم .

  • آغاز نقشه كاررا مطالعه مي نماييم و سپس سوهان مناسب را از نظر ، فرم و اندازه و شماره آج انتخاب مي نماييم .
  • قطعه كار را روي گيره ببنديد ( حتي المقدور در وسط گيره ) و در صورت لزوم ارتفاع ميز و گيره را تنظيم نماييد .
  • طرز ايستاده صحيح در پاي گيره در هنگام سوهان كاري در افزايش راندمان و كاهش خستگي تأثیر مهمي دارد .

براي استقرار صحيح در پاي گيره ، پاي چپ را به نحوي قرار دهيد كه با امتداد خط محور گيره زاويه هاي در حدود 30 درجه ايجاد كند .

در اين حال پاي راست را به اندازه‌اي تقريبي طول سوهان مورد بهره گیری ، عقب تر و تحت زاويه 75 درجه برروي كف كارگاه قرار دهيد .

  • دسته سوها را در قسمت نرم دست قرار دهيد و طوري آن را در دست بگيريد كه انگشت شست در بالا قرار گيرد . براي هدايت بهتر و تأمين نيروي تعادلي حركت سوهان از ست چپ بهره گیری كنيد و از دست راست بعنوان هدايت و تأمين نيروي فشار كمك بگيريد.
  • كار را شروع نماييد و به كمك دست چپ نيروي عمود بر روي سوهان و امتداد حركت سوهان را كنترل كنيد .

با بهره گیری از دست راست ، علاوه بر اعمال نيروي عمود بر روي سوهان ، نيروي برش را نيز انجام دهيد . بايد توجه داشته باشيد كه مقدار نيروي عمودي دست ها را به نحوي تنظيم كنيد كه سوهان همواره در يك امتداد حركت كند و حالت نوساني نداشته باشد ( مانند شكل )

براي آنكه حركت سوهان در تمام طول آن در يك سطح باقي بماند متناسب با حركت دست ، از حركت بدن نيز كمك بگيريد .

نكته : در سوهان كاري خشن زیرا حجم براده برداري زياد می باشد و دقت مورد نظر نيست از نيروي وزن بدن از مچ دست به بالا كمك بگيريد .

  • در سوهان كاري بايستي حركت برش در امتداد محور سوهان باشد و حركت جانبي نداشته باشد . در غير اينصورت سطح كار شياردار و ناهموار خواهد گردید .
  • اگر سطح كار عريض تر از پهناي سوهان باشد ، فقط هنگام برگشت كه نيرويي روي سوهان نمي باشد ، حركت جانبي سوهان را انجام دهيد . مقدار حركت جانبي سوهان را در هر رفت و برگشت در حدود نصف پهناي سوهان مورد بهره گیری در نظر بگيريد .
  • براي سوهان كاري سطوح بزرگ از روش هاي صليبي ، طولي و عرضي بهره گیری‌كنيد .                                                                                                                                                  
  • در گردسايي ، حركت برش را انحناء‌قطعه كار مطابقت نماييد . براي خشن سايي ، قطعه كار را در جهت عرضي و براي پرداخت كاري در جهت طولي سوهان كاري نماييد . در هر دو حالت سوهان ، ضمن حركت برش ، حركت نوساني نيز خواهد داشت .
  • براي سوهان كاري سطوح زاويه دار « پخ زدن » آن را در گيره كج بسته و مجموعه را در گيره موازي ببنديد و اقدام سوهان كاري را انجام دهيد .

نكات حفاظتي در سوهان كاري

  • وسايل و مواد كمكي را به نحوي در كارگاه قرار دهيد كه به راحتي قابل دسترسي باشند و با نظم و ترتيب در جاي خودشان قرار گرفته باشند .
  • براي جا زدن دسته سوهان ؛ داخل آن را به صورت پله‌اي سوراخ نماييد و سپس به كمك يك چكش چوبي به گونه مستقيم در دنباله سوهان محكم نماييد.
  • براي خارج كردن دسته سوهان نيز از روش هاي مطابق شكل بهره گیری كنيد .
  • در هنگام كار ، گاهي اوقات براده ها در داخل آج سوهان مي چسبند و باعث ايجاد شيار روي قطعه كار مي شوند براي برطرف كردن آنها از برس هاي سيمي مخصوص يا سوهان پاك كن و يا ورق هاي آلومينيومي و برنجي بهره گیری كنيد .

نكته : براي اين كار از سوزن ، خط كش و يا قلم بهره گیری كنيد .

  • در مواقعي كه سطح كار قبلاً رنگ كاري شده می باشد و بخواهيد اقدام سوهانكاري را انجام دهيد و يا سطح آنها را آغشته به چربي ، مواد مصنوعي ، براده و كثافات می باشد بايد آنها را پاك نماييم و بسته به نوع مواد از حلال مناسبي مانند آب ، آب صابون ، محلول ، سود ، نفت و تر بانتين بهره گیری كنيد .
  • هیچگاه سطح كاري را كه سوهانكاري نموده‌ايد با دست لمس نكنيد .
  • هیچگاه سطح كاري كه مي خواهيد سوهانكاري كنيد با روغن و گريس آغشته ننماييد زيرا در آغاز سوهانكاري ، سوهان روي كارسر خواهد خورد .
دسته بندی : مواد - متالوژی

دیدگاهتان را بنویسید